Bizimle ilgili tüm gelişmelerden haberdar olmak için E-Bülten'e kaydolabilir veya bizi sosyal medyadan takip edebilirsiniz.

Shopping cart

    Subtotal $0.00

    View cartCheckout

    Katarakt

    katarakt 2024
    katarakt 2024 4

    Katarakt göz içinde bulunan merceğin bulanıklaşması durumudur. Göz merceğimiz, göz bebeğimizin hemen arkasında bulunmaktadır ve görevi ışığı retina tabakasına düşürmektir.

    Bazı olgun kataraktlar göz bebeğinde beyazlaşma şeklinde görülür ki, bu görülen beyazlık aşırı kataraktlaşmış olan göz merceğidir. Bulanıklaşan mercek koyu renk almakta veya beyazlaşmaktadır.

    Katarakt ameliyatı fiyatları tek göz için ortalama 10.000-20.000 ₺ arasındadır. Göz sağlığınıza en uygun seçeneği belirlemek adına, en doğru bilgi için 0212 422 48 48 numaralı telefondan veya Whatsapp hattımızdan bize ulaşabilirsiniz.

    • Bulanık görme.
    • Renkleri soluk görme.
    • Işığa hassasiyetin artması. (Özellikle araç farlarından rahatsız olma)
    • Gece veya karanlıkta zor görme.
    • Objeleri çift, soluk ve kırık şekilde görme.
    • Yaşlanma
    • Uzun süreli güneşe maruz kalma. Bu sebeple güneş gözlüklerini takmak oldukça önemlidir.
    • Diyabet: Diyabet, doğal merceğin içindeki proteinlerin yapısını değiştirerek katarakt oluşmasına sebep olabilir.
    • Kortizonlu ilaçların veya kortizonlu damlaların uzun süre kullanılması.
    • Alkol ve sigara tüketimi.
    • Göz travmaları ve göze alınan darbeler.
    • Üveit hastalığı.
    • Baş bölgesine alınan radyasyon tedavisi.
    • İleri Katarakt: Görme kaybına neden olan ve cerrahi müdahale gerektiren olgunlaşmış katarakt.
    • Orta Derecede Katarakt: Hafif görme kaybına neden olan katarakt.
    • Başlangıç Katarakt.

     

    Katarakt ilaçla tedavi olmaz. Kataraktın tedavisi cerrahidir. Fakoemulsifikasyon (kısaca FAKO) tekniği ile cerrahi uygulanır. Fako tekniğinde 2,2 mm’lik bir aralıktan göze girilerek kataraktlı mercek temizlenir ve suni bir mercek göz içine yerleştirilir.

     

    Katarakt operasyonlarında kullanılan mercekler genellikle yedi ana tipe ayrılabilir:

    1. Monofokal Mercekler: Bu mercekler, tek bir odak uzaklığında net görüş sağlar. Genellikle uzak görüşlülüğü (miyopi) veya yakın görüşlülüğü (hipermetropi) düzelten lensler olarak kullanılır. Monofokal lensler, genellikle kişinin tercih ettiği odak uzaklığına göre seçilir ve genellikle uzak görüşlülüğü düzeltirken yakın görüşlülüğü düzeltemez veya tersi durumda yakın görüşlülüğü düzeltirken uzak görüşlülüğü düzeltemez.
    2. Multifokal Mercekler: Bu mercekler, birden fazla odak uzaklığında net görüş sağlar. Multifokal lensler, hem uzak hem de yakın görüşlülüğü düzeltebilirler.
    3. Torik Mercekler: Astigmatizmayı (korneanın düzensiz şekli nedeniyle oluşan bir görme bozukluğu) düzeltebilir.
    4. Trifokal Mercekler: Bu mercekler, aynı anda uzak, orta ve yakını gözlüksüz net görmeyi sağlarlar. Ara mesafe olan bilgisayar ekranı gözlüksüz de net görülür.
    5. Fakik Mercekler: Bu mercekler, kişinin gözbebeği ile göz merceği arasına yerleştirilerek gözlüksüz net görüş sağlanır. Yüksek göz numarasına bağlı excimer lazer yapılamıyorsa bu lensler ile kişi gözlük takmaktan kurtulabilir. Uzak, yakın ve astigmat düzeltilebilir.
    6. Add-On Mercekler: Daha önce katarakt operasyonu olmuş ve tek odaklı mercek takılmış kişilerin bu mercekleri üzerine takılan ve yakını da gözlüksüz görebilmeyi sağlayan merceklerdir.
    7. Add-Of Mercekler: Halkasız yapıları vardır. Işık yansımaları çok azdır. Yeni jenerasyon çok odaklı merceklerdir.

    Hangi tür merceğin kullanılacağı, hastanın ihtiyaçlarına, yaşam tarzına ve cerrahın tercihine bağlıdır. Hastalar ve cerrahlar, operasyon öncesinde hangi tür merceğin en uygun olduğunu kararlaştırmak için birlikte çalışırlar.

     Katarakt Ameliyatında İyileşme Süresi:

    Ameliyattan sonra hastanın normal görüşe kavuşması için geçen süre, ameliyatın zorluğuna ve kataraktın sertliğine bağlı olarak değişir. 7 ile 15 gün içerisinde çok iyi bir görme noktasına ulaşılır. Hasta 15 gün ile 30 gün arasında tamamıyla iyileşir.

    Sıkça Sorulan Sorular

    Tek gözün katarakt ameliyatı 10-15 dakika sürmektedir.

    Çok zorunlu olmadıkça iki göz farklı zamanlarda opere edilmelidir.

    Damlalar ile göz uyuşturularak operasyon yapılır. Çok nadir olarak hasta uyumu söz konusu olamıyorsa genel anestezi uygulanabilir.

    Ameliyattan bir gün sonra %80 oranında görme oluşmaktadır. Bir ay sonra %100 oranında görme gerçekleşmektedir.

    Bir ay boyunca göz damlaları kullanılır.

    Katarakt ameliyatından 2 gün sonra yüz yıkanabilir ve duş alınabilir.

    Katarakt ameliyatında göze taktığımız mercek ile miyop, hipermetrop, astigmat ve yakın görme göz bozuklukları düzeltilebilir.

    Eğer tercihiniz tek odaklı yani monofokal bir mercek ise ve gözünüzde astigmat yoksa, operasyondan sonra yalnızca yakın okuma gözlüğü takılır.

    Eğer gözünüzde astigmat varsa ve tercihiniz tek odaklı monofokal mercek ise, uzağı görmek için astigmat bir gözlük ve yakın için okuma gözlüğü kullanırsınız. Yani hem uzak hem de yakın olmak üzere iki gözlük takmak zorunda kalırsınız.

    Eğer gözünüzde astigmat yoksa ve tercihiniz akıllı (trifokal) bir mercek ise ameliyattan sonra uzak ve yakını gözlüksüz net görürsünüz.

    Eğer gözünüzde astigmat varsa ve normal yani torik olmayan yani astigmatı düzelten bir mercek tercih etmezseniz uzak için gözlük takıp yakın için gözlük kullanmazsınız.

    Eğer tercihiniz uzak, yakın ve astigmatınızı düzelten bir akıllı mercek ise hiç gözlük kullanmazsınız.

    Katarakt görmenizi azaltmaya başladığı anda ameliyat olabilirsiniz. Çok olgun kataraktlarda ameliyat esnasında risk artmaktadır. Kataraktta, beklemenin kişiye bir faydası yoktur. Bilakis komplikasyon riski artmaktadır.

    Göz tembelliği, katarakt ameliyatı olmaya mâni değildir. Ancak ameliyat göz tembelliğini düzeltmez.

    Doğal gelişen katarakt, merceğimizin içinde bulunan proteinlerin dizilişinde değişiklikler olmasına bağlıdır. Bu durum 60-70 yaşları arasında sıklıkla müdahale gerektirir.

    Kortizonlu ilaçlara bağlı kataraktlar, 5-10 yıllık ilaç kullanımı hikayesinden sonra görülmektedir. Diyabet hastalarında da katarakt daha erken yaşlarda görülür.

    Bazı kataraktlar çocuklarda görülür. Bu anne karnında dahi başlayabilir.

    Web sitemizin içeriği bilgilendirme amacıyla oluşturulmuştur.  Teşhis ya da tedavi önerisi niteliğinde değildir. Kesin tanı ve tedavi için bir göz hekime müracaat edilmesi gerekmektedir.

    Comments are closed

    Hemen

    Ara

    Hızlı

    Randevu Al

    Whatsapp

    İletişim